DIETETYKA

DIETETYKA

Wychodząc na przeciw potrzebom naszych pacjentów udało nam się nawiązać współpracę z wysokiej klasy specjalistą dietetykiem, którego celem, podczas opracowywania diety, jest indywidualne jej dostosowanie do konkretnych potrzeb oraz wymagań danego organizmu. Pomaga kobietom w ciąży, niemowlakom, dzieciom, młodzieży, dorosłym, osobom starszym i sportowcom.
Oferuje wsparcie żywieniowe w:
– odchudzaniu,
– budowaniu masy ciała,
– zwiększaniu odporności organizmu,
– prawidłowym żywieniu podczas ciąży,
– karmieniu naturalnym i sztucznym niemowląt,
– poszerzaniu diety niemowląt i małych dzieci,
– stanach podwyższonego poziomu cukru,
– stanach podwyższonego poziomu cholesterolu i trójglicerydów,
– stanach pooperacyjnych,
– nietolerancjach i alergiach pokarmowych

a także w:
– cukrzycy typu I i II,
– nadciśnieniu tętniczym,
– miażdżycy,
– chorobie niedokrwiennej serca,
– niedokrwistościach (anemiach),
– osteoporozie,
– reumatoidalnym zapaleniu stawów,
– zaparciach,
– biegunkach,
– wrzodach żołądka i dwunastnicy,
– chorobach nowotworowych,
– chorobach nerek,
– chorobach jelit,
– chorobach nerek,
– chorobach tarczycy,
– chorobach trzustki,
– chorobach wątroby,
– chorobach pęcherzyka żółciowego,
– refluksach
– zespole policystycznych jajników,
– celiakii (nietolerancji glutenu),
– mukowiscydozie,
– fenyloketonurii,
– galaktozemii,
– anoreksji,
– bulimii

 

TESTY NA NIETOLERANCJE POKARMOWE! NOWOŚĆ!
Złe samopoczucie, brak energii, problemy z wypróżnieniami, wzdęcia, migreny… To może być utajona alergia pokarmowa- sprawdź to u Nas!

Zadaniem testu jest diagnoza ukrytej alergii pokarmowej IgG – zależnej (czasami zwanej nietolerancją pokarmową). Test polega na pobraniu 5 ml krwi włośniczkowej z opuszka palca (można to porównać do badania glukometrem). Po wykonaniu przez dietetyka wszystkich czynności związanych z procedurą testu, po ok. 45 minutach można uzyskać wynik.
Test bada reakcję organizmu na 59 produktów żywnościowych zebranych w 46 grup:
zboża: owies, pszenica, ryż, kukurydza, żyto, pszenica durum, gluten;
orzechy: migdały, orzech brazylijski, nerkowiec; orzech włoski, orzech ziemny (arachidowy), ziarno kakaowca
strączkowe: groch, soczewica, fasola, soja;
mięsa: kurczak, wołowina, wieprzowina, baranina (jagnięcina);
ryby: mięso ryb słodkowodnych (łosoś, pstrąg), tuńczyk, białe mięso ryb (łupacz, dorsz, flądra);
skorupiaki: krewetka, krab, homar, małż jadalny;
warzywa: brokuły, kapusta, marchew, seler, ogórek, pomidor, ziemniak, por, papryka (czerwona, zielona, żółta);
owoce: jabłko, czarna porzeczka, grejpfrut, melon (cantalupa, arbuz), oliwki, pomarańcza i cytryna, truskawki;
jajko (całe);
mleko krowie;
drożdże;
grzyby;
czosnek, imbir;
herbata.

Przeciwwskazania do wykonania testu:

– przyjmowanie dużych dawek leków steroidowych,
– chemioterapia,
– przyjmowanie leków cytostatycznych (pacjenci onkologiczni)
– dzieci poniżej 2 roku życia.

Alergia pokarmowa typu późnego (IgG zależnej), czyli utajona, jest ściśle związana ze zjawiskiem tzw. „przesiękliwego jelita”. Podczas trawienia i wchłaniania pokarmu, za sprawą nieszczelnej bariery jelitowej, fragmenty niestrawionych białek pokarmowych mogą przenikać przez nieszczelne jelito bezpośrednio do krwi. Organizm rozpoznaje takie białka jako ciała obce (antygeny) i mobilizuje przeciwko nim własne ciała odpornościowe. W konsekwencji powstają swoiste immunokompleksy (antygen-przeciwciało), które mogą wywierać niekorzystny wpływ na organizm, powodując stan zapalny – ogólnoustrojowy lub zlokalizowany w określonych tkankach. Dlatego objawy alergii IgG zależnej potrafią być bardzo niespecyficzne i dotyczyć wielu narządów lub tkanek, w zależności od umiejscowienia stanu zapalnego.

Długotrwałe spożywanie nietolerowanych pokarmów, może wiązać się z występowaniem objawów ze strony jednego narządu, całego układu lub mogą one występować w sposób łączny. Najczęściej związane jest to z ogólnym stanem złego samopoczucia oraz może powodować lub nasilać następujące objawy chorobowe, takie jak:

  • problemy ze strony przewodu pokarmowego: wzdęcia, skurcze, nudności, problemy z wypróżnieniami (zarówno zaparcia, jak i biegunki), uczucie pełności, trudności z utrzymaniem prawidłowej masy ciała (nadwaga lub niedowaga), zaburzenia czynnościowe jelit (zespół jelita drażliwego – IBS), zespół złego wchłaniania, nieswoiste choroby zapalne jelit (m.in. choroba Leśniowskiego-Crohna);
  • problemy oddechowe: astma, nieżyt nosa, zapalenie zatok;
    problemy dermatologiczne: pokrzywka, atopowe zapalenie skóry, trądzik, łuszczyca, suchość skóry, świąd skóry, wypryski, egzema;
  • problemy ze strony układu neurologicznego: migrena, bóle głowy, zaburzenia koncentracji, zmiany nastroju i zachowania, zespół napiecia przedmiesiączkowego, depresja, lęk, zmęczenie, nadmierne pobudzenie, bezsenność, zespół nadpobudliwości ruchowej z deficytem uwagi (ADHD), zespół deficytu uwagi (ADD);
  • problemy mięśniowo-szkieletowe: bóle i osłabienie mięśni (w tym fibromialgia), stwardnienie rozsiane, bóle stawów, zapalenie stawów (m.in. reumatoidalne i łuszczycowe zapalenie stawów);
  • pozostałe: mimowolne moczenie nocne (u dzieci), spuchnięte powieki, sińce pod oczami, zaczerwienienie oczu, podwyższone ciśnienie krwi, cukrzyca.

Przyczyny powstawania alergii pokarmowej IgG potrafią być złożone i mogą wiązać się z:

  • niewłaściwą dietą (zarówno dietą matki – okres płodowy oraz dietą w okresie niemowlęcym),
  • obecnością drobnoustrojów lub pasożytów,
  • przyjmowaniem niektórych leków (które mogą osłabiać barierę jelitową, czyli nasilać zjawisko „przesiękliwego jelita”),
  • prowadzonym stylem życia (stres, brak ruchu, palenie papierosów, nadużywanie alkoholu),
  • zanieczyszczeniem środowiska (metale ciężkie, pestycydy, antybiotyki).

Rozpoznanie produktów, które nie są tolerowane przez nasz organizm jest niezwykle trudne. Wiąże się to z opóźnioną reakcją organizmu na spożyty pokarm – objawy mogą wystąpić nawet do 72 godzin po spożyciu nietolerowanego pokarmu. Zważywszy na to, iż nasza codzienna dieta jest dość urozmaicona i jeden posiłek składa się często z kilku lub nawet kilkunastu składników, rozpoznanie tych produktów, które wywołały niekorzystną reakcję organizmu jest wręcz niemożliwe.

Na szczęście z pomocą przychodzą testy, jak ten proponowany przez Nas. Zapraszamy!